Enkele ervaringen van oud-cursisten:


Beste lieve Trudy,
hoe zal ik beginnen....... als eerste hoe bijzonder waren die 2 dagen met jou.... en wat een speciaal persoon ben jij...... 
die beslissing om naar jou toe te gaan, gaat behoren tot mijn topbeslissingen in mijn leven....... 
   graag zie ik nog je presentatie, van het schema, of nog meer samenvatting ofzo van je hele therapie.
   ik kom zeker nog eens langs op een zondag of maandag om een dagje paar uurtjes te helpen......
daar hou ik je van te voren even van op de hoogte....

voor nu lieve groeten voor jou en groeten aan al die lieve jongens, en dame Blanche


Hoi lieve Trudy,
Dank je wel voor de 2 dagen cursus.
Ik moet zeggen dat ik sindsdien overweldigd ben door alles wat op mijn pad komt. Bij thuiskomst trof ik H op de bank aan. We hebben een heel fijn gesprek gehad. En ik heb het op de manier kunnen doen zoals jij aan hebt gegeven. Ze was helemaal open en de oude vertrouwde H.  Met de andere kids ging het contact ook enorm goed. 
 Ik ben vooral positieve dingen aan het denken. Ik ben me non-stop bewust van mijn saboteur en dat is vermoeiend, en heel verhelderend. Het lukt me nu vooral om positieve gedachten te hebben en als het gaat borrelen in me, besef ik dat dat de saboteur is. En zo kan ik nog wel even doorgaan met grotere en kleinere dingen die gebeuren. Duidelijkheid richting mijn nieuwe vriend. Liefdevoller gevoel richting mijn ouders. Gesprekken die soepeler lopen.  Ik heb er lol in...zie het als een uitdaging...ik haast mezelf niet....stel geen eisen.... ga het gewoon allemaal ervaren en regelmatig jouw mail en mijn aantekeningen doorlezen.
Ik laat binnenkort weten wanneer ik met H een ochtend naar de dieren wil komen. Ik moet veel aan ze denken en zie ze zo voor me. Wat heb ik veel gespiegeld gekregen van die mannen, en van Blanche....  En van jou natuurlijk.
 Je doet geweldig werk en bent een bijzonder mens voor mij.
Liefs,

,

Lieve Trudy
Hartelijk dank voor de bijzondere dagen!
Ik probeer je dit weekend te mailen over mijn ervaringen in de sessies met Anguel. Vertellend aan tafel lukte dat niet helemaal omdat alles nog door elkaar liep en het moeilijk was er woorden aan te geven. Maar ik wil het graag met je delen, omdat jouw stieren mooie boodschappen hebben! Toen ik bij Anguel ging zitten zag ik een traan uit zijn oog lopen. Het raakte me; hij huilde?
Zou je misschien nog eens aan hem willen vragen waarom hij op dat moment 'huilde'?


Lieve Trudy
Ik wil je bedanken voor je coaching ! Ik vind je een heel mooi, lief, bijzonder en warm mens en heb onwijs genoten dat ik bij jou was.
Het gaat goed met mij. Ik merk dat ik vrolijk ben en meer straal. Ik heb mooie handvaten gekregen en ben daar nu al mee bezig.
Verder heb geoefend met na 2 negatieve gedachte een positieve gedachte neer te zetten, zodat ik mooiere dingen ga manifesteren. Dus ik vind dat ik al goed heb geoefend met een aantal dingen ;-)    Verder vond ik de chakrabanden oefening erg fijn, die ga ik zeker vandaag nog doen, die misselijkheid komt nog te vaak naar boven dus dat kan ik dan lekker even in de banden gooien.
Ik ben heel benieuwd wat de toekomst zal brengen. Ik merk dat ik vooral moet vertrouwen dat het goed komt, welke kant het ook opgaat. De saboteur steekt nog vaak om het hoekje, maar ik zie hem nu, dus kan ik hem stoppen en positieve dingen denken.
Ik ben een bevoorrecht mens dat ik je heb ontmoet. Ik vond de coaching heel fijn. En heb heel veel geleerd.  Het lag in het verlengde van waar ik al mee bezig was, zoals het wensen, alleen heb ik nu ook meer info gekregen hoe je je negatieve gedachten
aan pakt en hoe snel iets zich manifesteert en hoe vaak je saboteur er ongemerkt is.
Ik ga je zeker mailen hoe het verder gaat !  We houden contact ;-)


Hallo lieve Trudy,
 Hier gaat alles oke… wat betreft de saboteur. Wat een handvat heb je me meegegeven. Opnieuw geboren worden en meer kansen zien alle dagen.

Lieve Trudy
Dank voor alles wat je me gegeven hebt aan inzicht en praktische ‘doe-dingen’.
Ik heb vandaag met een glimlach samen met mijn saboteur de dag doorgebracht. Ik heb hem laten winnen m.b.t. roken (zij het dat het halve sigaretjes waren ! ).  Daarbij dacht ik natuurlijk wel aan de saboteur. Ik heb hem gewoon laten winnen met betrekking tot mijn wijntje vanavond. Ik mag gewoon.  Ga niet zitten denken wat het me oplevert...
Maar ik heb vandaag mijn huis gepoetst. O.a de ramen gezeemd van de huiskamer (was ik niet van plan) want ik dacht : dan kan ik letterlijk helderder zien. Voelde goed. Verder met poetsen.. maar op een gegeven moment had ik geen zin meer. En toen kwam de saboteur: “ja maar...dit moet eigenlijk ook nog...”... En het was zo fijn om te ervaren dat ik met hem in gesprek kon om te zeggen dat ik daar gewoon geen zin meer in had!
Nog een mooie ervaring. Tijdens het poetsen hoorde ik mezelf gaan zingen: “Tell me what you want, and I’ll give it to you... Ik heb zingend geantwoord: “ik wil graag de  lach ontvangen waar ik blij van word. En guess what? Ik kwam vanmiddag thuis tegelijkertijd met mijn buurvrouw W.  Die buurvrouw heeft een heerlijke lach waarvan ik blij word. 
Ik word er helemaal blij van.  Ik word blij van een lach!!!  Niks moeilijks, niks materieels... gewoon een lach... en ik krijg het!!! 
Ik heb ook nog gevraagd om liefde. Zoveel liefde dat het teveel voor me is... zodat ik niet anders kan dan delen.. we zullen zien.
Ik reken wel af met mijn saboteur.. maar de intentie waarmee ik de gewone dingen weer ervaar in het leven is voor nu heel belangrijk voor me.
Lieve Trudy... dank dat je mijn ogen weer opende vo
or wat écht belangrijk is in het leven.
Je bent LIEFDE
.

      


Hallo Trudy,
Nog heel erg bedankt voor de leerzame dagen. Het is bijzonder dat je zo de tijd neemt voor je cliënten.
Dat is wel even wat anders dan hoe de ggz instellingen werken...
Geen druk en verwachtingen, geen gesprekjes die binnen 40 minuten klaar moeten zijn, maar alles heel ongedwongen en op een prettige manier.
Ik heb er veel van geleerd en zal er nog vaak aan terug denken. 

      Ik probeer me nu al bewust te zijn van mijn saboteur en hem zo nu en dan te verslaan. Dit is al een paar keer gelukt. :-)   
Groeten en nogmaals bedankt voor je hulp,

 

 Hoi Trudy,
Bedankt voor je mail en alle wijze teksten. Ik denk vaak terug aan de sesies, die ik als heel byzonder ervaar.
De saboteur herken ik nu heel goed en ben bezig om met de technieken van het doorleven van het gevoel, het lachen en het zingen etc...het te doorbreken. Ik realiseer me dat ik er heel veel last van heb.
Het doorleven van het gevoel gaat gepaard met verdriet en teleurstelling, dus tijd om dit na voelen, om te buigen naar een positieve houding.
Ff wennen hoor. Ik neem ook de tijd om weer bij mezelf te komen en zie en voel nu ook veel meer. Verlangens zijn er volop.......ik hoop dat dit zich kan gaan manifesteren in de toekomst. 
Verder: Ik doe mijn best en voel het verdriet vanwege veranderingen etc... En stuur bij op de positieve manier....duurt even, want ik voel regelmatig oud zeer en gelukkig herken ik het nu!
Ik vind je een leuke inspirerende vrouw en het was een byzondere ervaring voor mij. 
Liefs 


 
 Hallo fantastisch, lief en open mens.
Ik wil je bedanken voor je fantastische sessies en wil hierbij ook mijn grote bewondering uitspreken voor hetgeen je allemaal doet en dan met name het enthousiasme waarmee je het doet. Vol verbazing vraag ik mij af hoe je dat toch allemaal voor elkaar krijgt: Wat een levensenergie en wat een wijsheid heb ik bij jou kunnen ervaren.
De Wet van Aantrekking mag ik bedanken dat hij jou heel onverwachts op mijn pad heeft gebracht.
Dank voor alle mooie inzichten die je mij hebt gegeven. Mijn leven is werkelijk veel mooier en fijner geworden en dat ongelooflijk snel.
Ik wens het iedereen toe om dat mee te mogen maken.

Zeker kom ik nog een keer naar jou en je prachtige dieren.
liefs
  
 

Hoi Trudy ,
Het Gaat kei goed, ik heb nog geen terugval gehad , en sta er gewoon van te kijken , Nog geen behoefte gehad aan te blowen , Kan het mezelf nog eens niet meer voorstellen is da wat.  Ik zit wel zo goed in mijn vel  , gisteren  aan het sporten geslagen hardlopen kei veel zin in het leven 
 voel me heel goed , heb dingen op een plaatsje kunnen zetten  waar ik al heel mijn leven mee zat
Bedankt voor je cursus
Lieve groetjes

Lieve Trudy  
Ik ben je zeer erkentelijk voor de coaching die ik bij je mocht doorlopen. Eindelijk heb ik handreikingen gekregen om mijn leven te veranderen. Bij andere cursussen viel ik thuis altijd in een gat. Nu is dat niet gebeurt; je hebt me duidelijke aanwijzingen gegeven
hoe ik thuis verder kan met mijn andere leven (uiteraard alles vanuit de acceptatie van het heden). 
Ook wil ik graag vermelden dat ik het contact met jou heel erg waardeer. Je bent een warm, hartelijk en open mens waarbij ik mij gemakkelijk open kon geven. Daarbij ontstaat er door het gezamenlijk lunchen en dineren ook een diep contact. Ik voelde mij veilig bij jou en durfde moeilijke, emotioneel beladen dingen te vertellen. Dat was heel fijn en ik dank je daarvoor.
  Wat heel bijzonder zijn je dieren. Uren zou ik bij hen willen zijn. Je merkte ook wel dat ik met de grootste moeite afscheid kon nemen. Jammer dat ik zo heel ver moet reizen maar zeker kom ik nog een keer terug. Tot die tijd heb ik mijn foto's en jouw presentaties van je dieren dus zal die regelmatig nog eens bekijken.
Het ga jullie goed!Lieve relatie-therapeute :-)  Trudy 

Hierbij sturen wij jou onze uitnodiging voor onze BRUILOFT !  Ja je leest het goed. Wij hopen dat je tijd kunt vrijmaken want jij hebt een enorm grote bijdrage geleverd dat wij deze stap zetten. Dankzij jouw intensieve begeleiding tijdens die 2 dagen hebben wij geleerd om onszelf te zijn en om de ander zo te laten zijn zoals die is. Dat hadden wij nodig om echt samen te kunnen zijn.
Zonder jou was dit nooit gebeurd want wij waren helemaal verward in het kijken naar de ander en hoe die moest veranderen om onze relatie goed te laten verlopen. Gelukkig heb jij die zienswijze gecorrigeerd en dan is een relatie wel fijn.
Graag tot ziens op onze bruiloft. 
xxx  van  H & FLieve Trudy,
Hoe gaat het met jou. Ik heb vaak aan jou gedacht de afgelopen periode. Ik wil je laten weten dat er
positieve ontwikkelingen zijn. Mijn man neemt meer initiatieven. Door allerlei omstandigheden hebben wij het
hele huis samen opgeruimd. Hij kookt vaker. Een aantal dingen vraag ik niet eens meer. Hij doet het gewoon.
Op mijn werk gaat het beter. Allerlei spontane ontwikkelingen. Ik heb er alleen even aan gedacht en het kwam op me af.
Ik hoefde niet eens er wat voor te doen. Het overkomt me gewoon. En ik was niet eens zo positief de periode daarvoor.
Had de saboteur wel in de gaten. Ik moest meteen aan jou denken. Je zei wil je iets dan krijg je het. En nog meer en meer.
Ik hoop dat het zo blijft.
Wat er nog meer is veranderd is dat ik dichter bij mijn gevoel zit en ook aan mezelf denk. Ik voel me ook beter. minder moe.
Ik geniet meer van het leven en accepteer dat sommige dingen gewoon zo zijn. Ik overvraag me zelf ook niet veel meer.

Dankjewel Trudy. Ik wil de dieren ook bedanken. Eerlijk gezegd had ik op korte termijn niet zulke hoge verwachtingen.
Liefs. Kus
D


Ha Trudy,
je had gelijk, door mezelf te zien gebeuren er nu wonderen in mijn leven. Ik geloofde het eerst niet maar het is waar.
Mijn leven is 100% ten goede veranderd mede dankzij de stieren. Heb het goed en we zien ons vast nog wel eens.
Hartelijke groet
J


Beste Trudy
Er is echt wel wat met me gebeurd tijdens de cursus met jou en de dieren. Vooral het vasthouden van Django
heeft me sterker op mijn benen gezet, geloof ik. Ik ga me nog verder verdiepen in de tips die je mij gegeven hebt.
Ik wens mijzelf een veel beter leven en visualiseer dat concreet.
Trudy, nogmaals
bedankt voor de mooie uren bij jou en de dieren.
Update:
Ik kan je vertellen dat er bij mij wel iets veranderd is sinds mijn 2 dagen bij jou, vooral dankzij Django, geloof ik! 
Ik sta veel krachtiger op mijn benen en stap letterlijk en figuurlijk gemakkelijker over (vervelende) dingetjes heen.
Ja, ik voel me een stuk stoerder.
In de liefde is het zo gegaan: mijn vriendin is op een avond boos bij me weggegaan nadat ik me eerlijk had
uitgesproken had over wat ik wil. Korte tijd later kreeg ik een sms van haar dat het nu voor haar definitief uit was.
Ik heb sindsdien niks meer van haar gehoord en ik kan zeggen dat ik vrij goed op de been gebleven ben.
Ik heb een nadien een oproep op een relatiesite gezet en dat heeft geresulteerd in een date met een lieve vrouw.
Hoe snel kan die Wet v Aantrekking werken :-)
Trudy hartelijk dank dat jij en je dieren mijn leven een nieuwe, mooie wending hebben gegeven.Hallo fantastisch mens.
Ook ik schrijf graag een stukje m.b.t. de 2 fantastische dagen die ik bij jou heb meegemaakt. Ik had me al opgegeven
en zag daarna pas dat je runderen hebt. Had ik dat van te voren geweten dan had ik het niet gedaan, maar o wat ben ik blij dat het zo is gelopen want ik zou iets heel bijzonders hebben misgelopen. Ik ervaar heel duidelijk dat je dieren bij mij iets hebben veranderd. Het succes van je therapeutische cursus (een veel betere benaming dan het een cursus te noemen) is mede aan je dieren te danken (wat mij betreft).
Ik dank je voor deze dagen. Ik heb heel duidelijke handreikingen gekregen om uit de vicieuze cirkel te blijven waar ik in deze
2 dagen uit ben gekomen. Ik ben je intens dankbaar dat je dit voor elkaar hebt gekregen.
Ik ga je beslist nog eens ontmoeten. Tot gauw.
M  

Hallo lieve Trudy en je prachtige dieren.
Wat bijzonder en wat vreemd dat ik al bij de presentaties voelde dat er iets in mijn lichaam gebeurde. Dat had ik natuurlijk nooit verwacht want zeg nou zelf wie verwacht er iets van stieren? Het maakte mij wel nieuwsgierig naar wat er dan in het echt zou gebeuren. Er gebeurde bij de dieren minder dan ik had gehoopt maar mijn verwachtingen lagen waarschijnlijk veel te hoog. Wat heel fijn is, is de rust die zij hebben. Wauw wat trekken zij je mee in die rust zeg! Heel fijn om te voelen.
Trudy, ik had het niet verwacht, maar ik ben echt veranderd in die 2 dagen. Dank je wel daarvoor. Iedereen in mijn omgeving ziet en merkt het aan mij. Zij zeggen dat ik er anders uitzie, dat ik bijna loop te stralen hihi. Zelfs mijn therapeut is helemaal onder de indruk en hij wil graag met jou kennismaken. Als je dat oke vindt dan geef ik hem jouw naam door?
Nooit gedacht maar mijn leven is echt veranderd in maar 2 dagen. Mijn dank is groot.
Groeten en graag tot nog eens.
X


Lieve Trudy
Wat een dagen bij jou en je dieren! Wat was het moeilijk voor mij. Nu kijk ik er lachend op terug maar ik wilde echt na
een 1/2 uur al naar huis. De hele dag wilde ik eigenlijk alleen maar naar huis.

Ik kwam bij je omdat ik niet gelukkig was. Niet in mijn relatie, niet met mijn kinderen, niet in mijn werk. Wat heb je mij geconfrontreerd met mijn negatieve kijk op de dingen. Wat confrontrerend om te merken dat ik de verantwoordelijkheid daarvoor bij mijzelf moest houden en niet bij mijn partner mocht neerleggen of bij andere mensen. Wat vond ik het erg om te ontdekken dat ik niet kan stralen. Wat was ik boos op jou omdat je mij dat liet inzien!! Maar je liet je niet afschrikken door mijn opmerkingen. Wat dapper dat je bleef volhouden terwijl ik het allemaal afkeurde en ontkende. Als ik er nu aan terugdenk schaam ik me bijna zoals ik me opstelde tegenover jou. Maar ook dat was oke bij jou. Wat ben je een bijzonder mens!
Bijna was ik de 2de dag niet teruggekomen maar wat ben ik BLIJ dat ik dat wel heb gedaan!!  Ook de 2de dag was niet gemakkelijk en je hebt veel moeite moeten doen om een glimlach op mijn gezicht te krijgen maar het is je gelukt .. ik voelde mij stralen en dat 'smaakte naar meer'. Eigenlijk ging het die 2de dag steeds gemakkelijker om te voelen en mijzelf open op te stellen.
Lieve Trudy wat ben ik je dankbaar! Door jouw cursus heb ik nu een beter contact met man, kinderen en zelfs met mijn honden. Mijn relatie met mijn man heeft weer toekomst. We praten weer met elkaar en nu op een goede manier !
Ik houd je op de hoogte!
lieve groeten
S


Lieve Trudy
Wat ben ik dankbaar dat ik me heb laten overhalen om jouw cursus te volgen!  20 jaar ben ik verslaafd geweest aan alcohol, roken, drugs. Ik ben 20 jaar van mijn leven kwijt. Ik wil zo niet doorgaan want ik wil een leven met een leuke baan, een vrouw en kinderen. Ik wil mijn leven ervaren en niet in een roes doorleven. Ik wil stoppen met de verslavingen en heb al veel geprobeerd. Zelfs een jaar lang opgenomen in een kliniek maar dat heeft niet geholpen. Therapieen gevolgd en ook dat lukte niet. Was ik niet klaar om te stoppen? Misschien niet. Ik weet niet waarom ik naar jou ben gekomen want ik geloofde absoluut niet dat je een verslaving in enkele dagen weg kunt krijgen. Wat ben ik blij dat je me aan de telefoon hebt weten te overtuigen.
De eerste 2 dagen waren moeilijk maar vielen toch nog wel mee. Jaha je waarschuwde mij al dat ik de saboteur nog niet uitgeschakeld had en dus ging het na enkele dagen weer mis. Ik zag het niet meer zitten en wilde me weer laten opnemen in de kliniek maar je wist mij opnieuw te overtuigen om nog een keer te komen. Wat een afgrijselijke dag was die 3de dag. Vreselijk waar je mij doorheen liet gaan .. ik heb nooit zo diep gezeten maar dat was nou juist de oplossing. Dat je dat voor elkaar hebt gekregen .. dat je mij op je plein 'Boe' hebt laten roepen!!  Ik zal het nooit vergeten :-).  Dat je mij hebt kunnen laten voelen dat ik 'er toe doe', dat ik liefde ben, dat ik 'mooi' ben. Wat knap dat je dat voor elkaar hebt gekregen. Wat bijzonder.
Dank voor je doorzettingsvermogen, voor je volharding, voor je vertrouwen in mij!!
Het is je gelukt. Oh nee, ik moet zeggen dat het 'mij' is gelukt. Nee, het is ONS gelukt.
Ik heb er een bijzondere vriendin bij. Dank je wel!!

 


Goedemorgen Trudy en je bijzondere dieren!
Heel graag wil ik hier vertellen hoe het met mij is verlopen om voor anderen een stimulans te zijn om de 2 cursusdagen bij jou zeker te gaan doorlopen want HET WERKT !! Ik kwam naar je toe met een snoepverslaving en met alle vervelende gevolgen die daarbij horen. De eerste dag was moeilijk en behoorlijk confronterend. Je hebt me laten zien dat ik vooral negatief terugkijk naar het verleden. Het was best moeilijk om positieve items te vinden maar wat fijn dat je mij daarop gewezen hebt en dat ik ze wel heb kunnen ontdekken. Wat ik vooral prettig vind is dat je mij hebt laten inzien dat ik niet tegen mijzelf vecht. IK ben de moeite waard, IK ben een mooi mens, liefdevol en bewonderenswaardig. Mijn saboteur wil mij anders laten denken en voelen. Wat fijn dat ik nu het onderscheid VOEL tussen mijzelf en mijn saboteur. Het heeft mijn leven veranderd. Echt veranderd. Wat ben ik jou en je prachtige dieren dankbaar. Ik heb mijn levensgeluk weer terug!  IK voel me van binnen goed, gelukkig, mooi, blij, vrij enz enz. 
Ik heb geen snoep meer nodig.
Dank dat jullie mij mijn leven hebben teruggegeven.
Veel liefs van KHallo lieve Trudy
Ik wil jou en je dieren heel hartelijk danken voor de 2 fantastische dagen die mijn leven zo hebben veranderd.
Vol twijfel kwam ik naar je toe. Weinig eigenwaarde. Weinig vreugde in mijn leven. Maar ik wist niet hoe ik dat kon veranderen.
Wat heb je mij goed duidelijk kunnen maken waarom ik zo'n leven heb geleid (ha ha ik houd het in het verleden goed he,
heb ik goed onthouden). Je hebt me veel aanwijzingen gegeven waarmee ik verder kan in mijn leven.
Vol vertrouwen dat een fijn leven ook voor mij haalbaar is ben ik bij je weggegaan na die 2 dagen. En het werkt! Het werkt echt zoals je vertelde met de wet van aantrekking. Die nieuwe denkwijze vraagt aandacht en die vervelende saboteur is echt een grote stoorzender .. maar ik houd vol en zal hem beslist helemaal verslaan.
Lieve Trudy, nogmaals alle dank. 
Hartelijke groeten van E


Hallo Trudy.
Bedankt voor 2 heel bijzondere, leerzame, maar ook vrolijke dagen want wat breng je het allemaal met een mooie lach en een enthousiasme!!  Wat heb je hard gewerkt om mijn saboteur aan te pakken en zoals je die elke keer weer in de gaten had .. petje af !
Ik heb heel veel van je geleerd in die 2 dagen en was echt moe, maar het was het dubbel en dwars waard en zelfs meer dan dat.
Ik ga mijn leven leiden met een lach en een positieve instelling en het gaat een mooi leven worden. Dat weet ik zeker.
BEDANKT !! 
Onderstaand het verhaal van een verslaafde jongen: jarenlang verslaafd aan alcohol en drugs.
In 3 cursusdagen heeft hij die oude leefwijze kunnen doorbreken!!


Waarom/wanneer
Mijn leven draaide om mijn verslaving. Als ik aan het einde van de maand moest kiezen tussen wiet of eten, dan koos ik voor het eerste.
De honger naar eten vond ik minder erg dan de honger naar het stoned zijn. Van blowen genoot ik vele malen meer dan van eten (of wat dan ook). Alleen in uiterste noodgevallen stelde ik het blowen uit. Als ik bijvoorbeeld naar een sollicitatie of een begrafenis moest.
Daarna was het altijd meteen raak.

Toen ik op mijn 12e begon met roken kwam ik direct in aanraking met vrienden die wiet rookten. Dat vond ik erg spannend en wilde het ook graag proberen. De lachkicks, het lome gevoel en de relaxedheid, de vreetkicks, de muziek die beter klonk, het saamhorigheidsgevoel met mijn vrienden, het tegendraadse en het feit dat het niet mocht van mijn ouders maakten dat ik het geweldig vond om te doen. Ik kan me niet meer precies herinneren hoe het zich ontwikkelde maar wiet en alcohol speelde zeker wel een rol in mijn leven toen. Ik weet nog wel dat ik en mijn vrienden de drankkast van een aantal ouders plunderden en goed stronken (combi van stoned en dronken) konden worden op vrijdag- en zaterdagavond, maar soms ook na school of een doordeweekse avond.

Vanaf mijn 15e kwamen de harddrugs beschikbaar in ons dorp. Mijn eerste nakjes speed kreeg ik van een klasgenoot op woensdagmiddag om 15:00u vlakbij mijn middelbare school. Het deed pijn aan mijn neus maar ik vond het erg lekker! Op het schoolfeest wat een aantal weken daarna werd georganiseerd nam ik mijn eerste (halve) xtc pil. Die deed zijn werk niet goed, maar gelukkig kon ik er nog een halve bij kopen. Die extra halve pil gaf me op een gegeven moment wel het euforische gevoel waar ik op had gehoopt maar niet de ‘inslag’ waar ik al zo veel over had gehoord.

Die inslag kreeg een tijdje later toen ik anderhalve pil tegelijk naar binnen werkte. Het was aan het begin van de vrijdagavond bij een vriend thuis en ik werkte het naar binnen met een biertje. We vonden dat toen nog wel gevaarlijk, maar het was ook wel stoer. Een half uurtje later zaten we in een speeltuintje vlakbij zijn huis en ik nam een hijs van een joint. Die smaakte heel vreemd, ik kreeg op datzelfde moment een heel raar gevoel in mijn maag en een heel fijn gevoel nam bezit van mijn hele lichaam (die joint gaf ik gelijk weg). De wereld zag er heel mooi uit maar ook mijn biertje smaakte niet meer dus die gooide ik weg. Ik sprong van het huisje waarop ik zat af, want ik vertrouwde er niet op dat ik daar op zou kunnen blijven zitten. Mijn lichaam tintelde en het was geweldig. Maar ook een beetje eng want ik had het niet onder controle en ik had er toch anderhalf in een keer genomen met bier(!). Wat nu als het mis zou gaan? Gelukkig raakte ik niet in paniek en heb ik een prima avond gehad.

Toch voelde ik me prettiger als ik speed op had. Dan ging ik lekker hard en kon ik alles aan. Tot mijn grote vreugde kwam de plaatselijke speeddealer bij mij op school. Hij had altijd speed op voorraad en als ik geen geld had om het van hem te kopen, dan kreeg ik het. Voor school, tijdens school en na school. Ik had de tijd van mijn leven! Ik sliep en at erg weinig en ging er dan ook steeds slechter uit zien. Ik gebruikte het 7 dagen per week en ik denk gedurende 9 tot 11 maanden. Als ik in die tijd een joint rookte dan ging het meestal helemaal mis (ik werd groen en moest overgeven) dus dat deed ik niet vaak.

Toen het zomervakantie werd zag ik mijn dealer een tijd niet vanwege vakantie. Toen ben ik met mijn dagelijkse gebruik gestopt. Dat was psychisch een moeilijke periode, maar mijn ouders wisten nergens van dus moest ik doen alsof er niets aan de hand was. Het ging op een gegeven moment vanzelf beter wat dat betreft, ik was toen 16.

Ik ruilde het in voor flink veel drankgebruik in het weekend, waarbij ik complete avonden vergeten was de volgende dag. Dat begon met ‘stukken’ van de avond die ik niet meer wist. En dat werd van kwaad tot erger, want ik ging niet minder drinken ondanks een aantal vervelende ervaringen. Langzaamaan begon ik mijn drankgebruik meer te combineren met xtc en op mijn 17e/18e was ik hele weekenden onder invloed van xtc. De pillen waren toen een stuk goedkoper geworden dus acht of meer op een nacht kon gemakkelijk. Dan ging ik op zaterdagmiddag vaak wel even slapen zodat het op zaterdagavond weer opnieuw kon beginnen tot zondagavond.

In die tijd ging ik ook vaker doordeweeks blowen. Ik raakte er meer aan gewend en mijn lichaam was ook niet meer zo verzwakt als in mijn ‘speedperiode’. Ik genoot er weer van zoals in de beginperiode toen ik 12/13/14 was. Ik ging twee keer in de week ’s avonds met vrienden sporten en daarna staken we een joint op. En daarna natuurlijk nog een aantal. Vlak daarna ging ik ook meeblowen op de avonden dat we niet sportten en in het weekend overdag. Nadat ik klaar was met de HAVO en ging studeren op het HBO kwam het geregeld voor dat ik in plaats van naar school te gaan, in mijn eentje om half negen ’s ochtends, in de coffeeshop belandde. Ik genoot met volle teugen! Ik heb in twee jaar mijn propedeuse gehaald en ben toen gaan werken.

De dag dat ik mijn eerste salaris binnenkreeg haalde ik direct een grote zak wiet voor 50 gulden. Die was binnen no-time op en de twaalf jaar erna, tot mijn 31e, ging dat zo door. Alhoewel, in de beginperiode rookte ik er gemiddeld drie op een (doordeweekse) dag. Twaalf jaar later waren dat er zes (eentje ’s ochtends voor het werk, vijf in de avond). In het weekend was dat vaak meer.


Invloed op mijn leven

In het begin van mijn wietgebruik was het voornamelijk erg leuk en spannend. Het was een prima tijdverdrijf met mijn vrienden. Maar toen ik ging studeren, het dagelijks ging gebruiken en in mijn eentje ging blowen had het zeker invloed op mijn prestaties. Ik ging liever blowen dan naar school en werd een stuk onverschilliger over mijn studieresultaten. Daarbij komt dat stoned in de klas zitten en stoned huiswerk maken niet bepaald bevorderlijk zijn voor je prestaties.

In die tijd werd ik me ervan bewust dat ik te kampen heb met een stuk verlegenheid/onzekerheid over mezelf. En als ik wiet had gerookt werden die gevoelens alleen maar sterker. Jarenlang heb ik moeite gehad met het aanspreken van vreemde mensen en meisjes versieren was er al helemaal niet bij. Het blowen heeft me daarin erg tegengehouden, want in plaats van met die problemen aan de slag te gaan, was ik bezig met blowen. En dan kom je in een spiraal terecht waarin beide zaken elkaar verergeren:
1) Van blowen word ik onzeker en het maakt ook dat ik mijn problemen kan ‘vergeten’.
2) Doordat ik onzeker was kon ik ‘veilig’ met mijn vrienden gaan blowen (ik noem het veilig omdat dat een situatie was waarin ik me het minst onzeker voelde).
3) Omdat ik altijd stoned was stond ik niet stil bij mijn problemen en veranderde ik niets aan mijn situatie.
4) En zo werd ik steeds meer onzeker en had ik steeds meer behoefte om te blowen.

Bij m’n vrienden ben ik trouwens ook een tijdje flink onzeker geweest en zei ik bijna niets als we bij elkaar waren. Totdat een van hen er wat van zei. Het viel hen blijkbaar op en dat vond ik vervelend. Toen ben ik weer meer gaan praten.

Ik kan me herinneren dat ik in de tijd dat ik studeerde met tegenzin wiet ging halen, of met mezelf afsprak dat ik voor tien gulden wiet zou kopen en dan toch een zakje van vijfentwintig kocht. Ik was niet blij met mijn verslaving en heb ook hulp gezocht. De GGD begreep me echter niet (“Waarom ga je wiet kopen als je het eigenlijk niet wilt“ als ik bovenstaand voorbeeld gaf en “Ach, blowers doen meestal hun opdrachten niet: dat ben ik wel gewend” als ik mijn opdrachten niet had gemaakt om erachter te komen waarom/wanneer/met wie ik blowde). Na vijf consulten hield ik het voor gezien en ik heb nooit meer wat van ze vernomen.

Naast de praktische zaken dat ik moe wakker werd als ik stoned ging slapen en daardoor dus niet optimaal functioneerde op school en later mijn werk, merkte ik dat ik ook behoorlijk vergeetachtig was. Sommige zaken die ik de week ervoor had uitgevoerd kon ik me niet meer herinneren en daar schaamde ik me soms voor als daar naar gevraagd werd. Als excuus zei ik dat ik het erg druk had gehad (en soms was dat ook het geval) en dat ik daarom niet alles kon onthouden.

Goede eigenschappen als zelfreflectie, zelfdiscipline en jezelf motiveren om zaken (o.a. persoonlijke ontwikkeling) op te pakken, hebben heel wat jaren op een zeer laag pitje gestaan en het blowen was daar een grote oorzaak van. Toen ik eenmaal op mezelf ging wonen, ik was toen 22, werd ik in het weekend wakker en nam een joint als ontbijt. Het laatste wat ik op zo’n dag deed was een joint roken. Als ik op een doordeweekse dag klaar was met werken dan reed ik naar de eerste parkeerplaats die beschikbaar was en ging een joint draaien. Ik kon simpelweg niet wachten tot ik thuis was. Ik kreeg een nieuwe vriendengroep die een stuk minder harddrugs gebruikten, maar wel allemaal graag een blowtje lustten. De meesten niet zoveel en zo vaak als ik, maar als ik hen zag dan konden we gezellig samen blowen.

Toch werd mijn sociale leven langzaamaan steeds kleiner. Ik voelde me maar bij een aantal mensen op mijn gemak en ging liever niet naar plaatsen waar ik niet kon blowen. Dan bleef ik liever alleen thuis om joints te roken. Ik had al een tijd geen vriendin en zag dat ook niet gebeuren en dat maakte me behoorlijk depressief. En terwijl ik wist dat ik eigenlijk moest stoppen met blowen om open te staan voor een relatie, ging ik steeds meer blowen en steeds minder vaak uit. Ik stond in die tijd niet meer stil bij mijn ontevredenheid over het blowen. Dat had me al die tijd nergens gebracht en ‘ik kon er dan maar beter van genieten’ had ik mezelf aangepraat.

Op aanraden en kosten van mijn werkgever ben ik op mijn 21e een deeltijdstudie begonnen om toch mijn papiertje te kunnen halen. Dat ging me ondanks al het blowen, vrij goed af totdat het tijd was om af te studeren. Ik had niet de motivatie en discipline om daar echt iets van te maken. Er waren wat meer oorzaken, waaronder een dubbele functie bij mijn een eerste werkgever en daarna een overstap naar een andere werkgever, die wat vertraging hebben opgeleverd. Uiteindelijk heeft het 4 jaar geduurd voordat ik eindelijk aan de afstudeeropdracht begon. Maar toen ik er eenmaal aan begon liet ik allerlei zaken op zijn beloop, waardoor er nog een jaar vertraging bijkwam. Het zag er zelfs in dat laatste jaar naar uit dat ik het niet meer ging afmaken, maar dat heb ik gelukkig wel gedaan. Toen ik nog een maand de tijd had om mijn opdracht en scriptie af te maken moest ik nog ontzettend veel werk doen en toch was ik liever aan het blowen(!). Uit een soort van paniek heb ik toen een zelfhypnose therapie gedaan om te kunnen stoppen met blowen maar stiekem blowde ik ’s avonds gewoon door. Heeft me een hoop geld gekost en bijna niets opgeleverd. Het diploma heb ik gelukkig wel gehaald, maar het heeft me die laatste weken ontzettend veel stress opgeleverd. Ik heb in de laatste twee dagen 30 uur aan één stuk doorgewerkt om het af te krijgen terwijl ik ondertussen blowtjes rookte. Ik ben zelf totaal niet tevreden met het resultaat want ik kan zo veel beter!


Gestopt

Ik heb in 2005 en 2007 serieus geprobeerd te stoppen. De eerste keer hield ik het drie maanden vol, de keer erna twee. Dat was volgens de opluchting-methode die je (in een hele kleine notendop) vertelt dat de verslaving niet bij jou hoort. Dat was voor mij een goede manier om het blowen te kunnen laten, maar helaas kon ik het toch niet volhouden. In 2010 heb ik de zelfhypnose gedaan.
In 2012 zag ik op internet de cursus ‘Blokkades doorbreken’ bij Trudy de Ruijter, waarin je leert oude patronen achter je te laten. Dit leek me op het lijf geschreven, ik had inderdaad een ‘oud patroon’ waar ik graag vanaf wilde. Daarbij kwam dat er op onbewust niveau op je wordt ingewerkt met behulp van dieren. Dat sprak me erg aan omdat ik na de hypnosetherapie wel had gemerkt dat er zaken op onbewust niveau veranderd waren (maar ik negeerde dat). En omdat ik een grote dierenvriend ben sprak dat gedeelte me ook erg aan.

Na wat mails heen en weer met Trudy hebben we twee opeenvolgende dagen afgesproken voor de nieuwere cursus ‘Ben jij er klaar voor’, omdat deze nog beter werkt dan de oudere cursus. Toen werd ik soms toch wel wat zenuwachtig. Ik weet nu dat mijn interne saboteur dat veroorzaakte maar, ondanks dat ik al twaalf jaar ontevreden was met mijn verslaving, kon ik me een leven zonder wiet bijna niet voorstellen. Er waren momenten bij dat ik het hele plan niet zag zitten want hoe moest ik zonder blowen verder? Het blowen bracht me namelijk ook goede dingen als muziek die beter lijkt te klinken, voor uren ‘verdwijnen’ in de wereld van een computerspel, nooit een gevoel van verveling, altijd iets om naar uit te kijken, een lekker ontspannen gevoel, inspiratie om dingen te bedenken en zo had ik er nog wel een paar. Ik besloot, om er nog even lekker van te genieten zo lang het nog kon. En dat ging prima!

Ik zou overnachten in Veghel en dus een avond voor mezelf alleen hebben. Ik heb er even over getwijfeld en toch besloten om twee joints mee te nemen voor ‘het geval dat’. Want stel nu dat ik toch trek krijg, dan moet ik in Veghel, waar ik helemaal niet bekend ben, op zoek naar een coffeeshop. Achteraf heb ik spijt dat ik dat heb gedaan, want ik had prima zonder gekund. Maar de avond van de eerste cursusdag heb ik ze allebei opgerookt. De saboteur in mij vestigde al mijn aandacht op die joints in mijn zak en hij praatte me aan dat ik er nog een laatste keer van wilde genieten…. maar dit was de een na laatste keer dat mijn saboteur van mij heeft gewonnen !!


Hoe ben ik er mee gestopt?
Nadat ik bij Trudy thuis aankwam hebben we eerst twee uur zitten praten over mij en mijn verleden. Trudy heeft veel kennis en wijsheid en geeft je bepaalde inzichten die heel prettig zijn. Daarna gingen we naar de dieren en heb ik hen gevraagd om bij mij de ‘knop om te zetten’ zodat ik geen behoefte meer had aan het blowen. Ik merkte direct dat er iets in mij veranderde! Nu terugkijkend weet ik dat dat het moment was dat ik stopte met verslaafd zijn!

Na het verzorgen van de dieren gingen we terug naar het huis van Trudy voor de lunch en heeft ze me verteld over de technieken die je toe kunt passen om bij jezelf te komen en in je eigen kracht te staan en vooral hoe ik mijn saboteur kan afzwakken. Naast dat praatten we verder over mijn situatie.

In de middag gingen we terug naar de dieren en ben ik alleen met hen geweest. Toen kwamen de emoties los, ik heb gehuild en gelachen, midden in de wei. Het was vreemd maar ook prettig om los te kunnen laten en jezelf te kunnen zijn. Ik wil leren beter naar m’n gevoel te luisteren en dit was daarin de eerste stap. Trudy kwam er weer bij en we hebben nog heel veel gepraat die dag. Over mij, over haar (hoe zij haar saboteur de baas is geworden), over mijn verleden en over de te gebruiken technieken/therapie.

De volgende dag stond in het teken van de toekomst. Ook deze dag hebben we erg veel gepraat onder andere over mijn stand op de emotie-tabel en hoe die werkt. Ik heb geprobeerd te ‘voelen’ bij de dieren, maar merkte dat ik dat ik daar nog wat werk te verrichten heb. Die dag heb ik goed ervaren dat de ‘knop’ van de verslaving inderdaad om is en dat mijn saboteur zijn macht over mij aan het verliezen is. IK neem mijn leven weer in de hand.
We hebben een vervolgafspraak gemaakt zodat ik een steuntje in de rug had (voor mij betekende dat dat ik niet alleen ‘voor mezelf’ ging stoppen maar na twee weken ook tegen Trudy kon zeggen dat ik niet meer had geblowd). Ik ging die dag met een erg fijn, voldaan en enthousiast gevoel naar huis en stond behoorlijk in mijn eigen kracht. Het blowen had ik niet meer nodig!Hoe gaat het nu?

1x heeft mijn saboteur mij nog te pakken gehad .. ik vond nog enkele  joints in mijn huis. Ik heb wel en niet genoten van de joints. Het gevoel was op zich fijn op dat moment maar achteraf voelde ik dat het niets toe voegt. En als het uitgewerkt is voel je je moe enzo: daar heb je niets aan.  En met joints droom ik niet maar ik weet dat ik zonder joints wel droom en ik wil mijn dromen graag ervaren en onthouden.
De grote behoefte om te blowen is weg sinds de eerste cursusdag. Dat geeft een heel bevrijdend gevoel. Zo af en toe heb ik nog wel de neiging om te blowen, maar deze kan ik  prima de baas blijven. Ook denk ik op die momenten aan de dieren en vraag hen om steun. Dat helpt altijd! Als ik het echt te zwaar heb, kan ik altijd Trudy bellen. Maar dat heb ik nog niet nodig gehad.

Ik voel me een stuk prettiger sinds de cursus. Ben meer mezelf, ik voel me goed omdat ik mijn oude verslaving de baas ben. Ik heb veel tijd (en geld!) over om de dingen te doen die ik wil. Ik merk dat ik meer emoties krijg en dan voornamelijk dat ik meevoel met mensen. Dat vind ik plezierig. Ik sta veel meer open voor nieuwe contacten. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen omdat ik niet meer  stoned op bezoek ga bij mijn vrienden en familie. En het voelt fijn dat mijn familie zich geen zorgen meer hoeft te maken.

Ik zie de toekomst heel positief in. Vroeger had ik altijd het idee dat ik op een dag wel zou stoppen, maar toch was ik langzaam het vertrouwen daarin verloren. Nu ben ik gestopt en kan ik de rest van mijn leven indelen zoals IK dat wil!................................................


Hallo Trudy, Regina en de dieren.
Yes. Ik sta in mijn kracht!!
De eerste dag was voor mij moeilijk. Daarom zag ik wel wat op tegen de tweede dag.
Dat bleek helemaal niet nodig want wat was het een fijne dag!!
Mooi om door de dag heen bij mijzelf de veranderingen zo goed te ervaren. Heel hartelijk dank! Een aanrader voor iedereen!
 

Hallo lieve Trudy en je wonderbaarlijke dieren.
Wat was het een MEGA-MOOIE  tweede cursusdag. De eerste dag was al fantastisch om te ondergaan, maar deze dag was helemaal 'af'. Wat een mooie aanvulling op de eerste dag! SUPER!  Ik voel me helemaal SUPER!
Dank aan jullie allemaal !!!


Hallo Trudy
Met mij gaat het goed. De dagen na zondag heb ik heel speciaal ervaren.
Ik voelde me lange tijd afgevlakt en nu ervoer ik intense blijdschap en verdriet en vooral rust. Daarvoor ben ik erg dankbaar. Ik was het bijna vergeten hoe het voelde, had mijn emoties weggestopt omdat ze vaak zo intens waren en ik er niet goed raad mee wist. Nu accepteer ik me zoals ik ben en dat is heerlijk. Ik ben ik. Daardoor kan ik eerlijk zijn en keuzes maken zonder een gevoel van opgelegde verantwoording af te hoeven leggen. Bedankt voor de fijne dag en het beste.Hallo Trudy en Regina,
Wat een ontzettend bijzondere dag was dat !
Thuisgekomen merkte ik pas hoe moe ik was. Daarentegen reuze voldaan van alles,
vervuld van zoveel "gevoelde wijsheid" en opgeslagen informatie. Ik ben jullie en de acht zielen op 4 poten ontzettend dankbaar.
Twee en acht is samen tien, dus een dikke 10 voor jullie! 
Echt Trudy, elke dag wordt simpeler en eenvoudiger, dat is zo verruimend, geweldig fijn om mee te maken. Wat een feest kan het leven toch zijn zeg!
  Ik wens jullie beiden fijne cursusdagen toe, samen met hartverwarmende groeten van mij,
L

 

Hoi lieve Trudy,
Ik had een duidelijk punt waar ik mee worstelde: in mijn eigen kracht staan en meer bij mezelf kunnen blijven om beslissingen te nemen. Dat meer bij mezelf blijven heb ik tijdens  de cursus goed kunnen voelen. Bij de dieren was er eenheid en voelde ik me veilig om mijn ding te doen en te voelen wat er in me omging.
Er was vooral stilte en rust, veiligheid en vertrouwen.
Ik voelde daar ook het verdriet opkomen: dat er zoveel liefde is en hoe je zo de weg kwijt kunt raken door van je af te gaan staan. Na de doorbraak voelde ik weer verbinding van die liefde en dat maakte alles weer lichter. Ook in de dagen daarna voelde ik weer daadkracht om de dingen te veranderen die mijn rust verstoren en ging ik meer de stilte opzoeken. Dat voelde ik duidelijk als verschil.Mijn kracht ervaar ik nu nog steeds heel duidelijk en ook de basis in mijzelf om vanuit liefde te kiezen de dingen die voor mij goed voelen.
Dank je wel voor deze cursus, heel bijzonder weer en een harteknuffel van mij voor de dieren en voor jou!
I